Jdi na obsah Jdi na menu

Onemocnění koček proti kterým očkujeme

INFEKČNÍ PANLEUKOPENIE je onemocnění převážně nejmladšíchvěkových kategorií zvířat. Původcem je virus z čeledi Parvoviridae. Vnímaví k infekci jsou kočkovité šelmy. Zdrojem viru jsou sekrety a exkrety nemocných zvířat a asymptomatických nosičů. Virus je ve vnějším prostředí velmi odolný, přežívá i několik měsíců až let. Po infekci se virus dostává krví do celého organismu a pomnožuje se ve střevním epitelu, kostní dřeni, slezině, tymu a mízních uzlinách. Klinicky se onemocnění projevuje v několika formách. U koťat infikovaných v děloze matky nebo při porodu můžeme pozorovat příznaky postižení nervové tkáně. U starších koťat (od 6. týdne) pozorujeme příznaky postižení trávicího traktu - anorexie, zvracení, úporný silně zapáchající průjem, teplotu aj.

 

INFEKČNÍ RHINOTRACHEITIDA je virové onemocnění horních cest dýchacích koček způsobené virem z čeledi Herpesviridae. Onemocnění se šíří kapénkovou infekcí kontaktem zdravého jedince s nemocným nebo latentně infikovaným zvířetem. Virus ničí epiteliální buňky sliznice dýchacích cest a umožňuje tak půnik dalším patogenům (hlavně bakteriím). Klinicky se onemocnění projevuje teplotou, nechutenstvím, výtokem a krvácením z nosu, zánětem spojivek, výhřezem třetího víčka aj.

 

KALICIVIRÓZA je stejně jako rhinotracheitida onemocnění horních cest dýchacích přenášené kapénkovou infekcí. Původcem onemocnění je kočičí kalicivirus. Infekce se projevuje apatií, nechutenstvím, teplotou, ztíženým dýcháním, puchýřky v nozdrách a na sliznici dutiny ústní, které praskají a silně krvácení. Vzniká zánět dásní, jazyka, mandlí a nechuť k pohybu v důsledku bolestivosti svalů a kloubů.

 

VZTEKLINA je akutní onemocnění způsobené virem z čeledi Rhabdoviridae rodu Lyssavirus. K onemocnění jsou vnímavá všechna teplokrevná zvířata včetně člověka. Nejvíce vnímavá jsou mláďata ve stáří 2-4 měsíce. Infekce se přenáší kontaminací rány infekční slinou nemocného zvířete (nejčastěji pokousáním), ale i průnikem viru neporušenou sliznicí. Virus se po průniku do organismu dostává k nervovým zakončením. Po nervech pak postupuje do mozku, kde se replikuje a zpět postupuje opět po nerveh do orgánů a tkání schopných virus vylučovat a uskutečnit tak další přenos (hl. slinné žlázy). Klinicky se onemocnění projevuje typickými změnami chování-agresivita, neposlušnost, apatie, zvrácené chutě...Příznaky se postupně stupňují až nastupuje poslední stádium nemoci projevující se ochrnutím svalů hlavy, šíje, končetin a celého těla. Onemocnění končí smrtí zvířete.