Jdi na obsah Jdi na menu

Reprodukřní cyklus feny

4. 11. 2014

Fena je diestrické zvíře, což znamená, že se říje objevuje dvakrát v průběhu roku. Pohlavní cyklus feny se skládá ze 4 fází: Proestrus, Estrus, Diestrus a Anestrus

Začátek říje - Proestrus

Pro tuto fázi je typický krvavý výtok z pohlavních orgánů a otok zevních pohlavních orgánů. Feny v tomto období reprodukčního cyklu bývají neposlušné, neklidné, mohou mít menší chuť k jídlu a mohou více močit a pít. Průměrné doba této fáze je 7-9 dní (krajní hodnoty jsou 2-28 dní).

Vlastní říje - Estrus

Je charakterizována svolností k páření. Fena je v této fázi atraktivní pro psy a sama je vyhledává a podbízí se jim. Výtok z pohlavních orgánů se mění z krvavého na slámově žlutavý. Délka říje je obvykle 5-9 dní (3-21). Tato fáze je ideální pro nakrytí fenky.

Období po říji - Diestrus

V této fázi mizí svolnost k páření. Mizí výtok z pohlavních orgánů, fena již není pro psy atraktivní a není svolná k páření (může být na psy až agresivní). Délka tohoto období je 56-60 dní u březích fen a 60-90 dní u jalových fen.

Klidová fáze pohlavního cyklu - Anestrus

Je to období mezi háráním. Zevní pohlavní orgány jsou tuhoelastické, bez výtoku. Délka anestru je variabilní.

 

TERMÍNOVÁNÍ KRYTÍ U FEN:

1. Krytí na základě změn v charakteru výtoku

Optimální termín doprovází změna krvavého výtoku na růžový až žlutý. Tato metoda není ideální, protože u některých fen se krvavý výtok nemusí vůbec objevit nebo naopak u některých fen se vyskytuje krvavý výtok i v estru (vlastní říji).

2. Krytí na základě svolnosti k páření

Tato metodá má také svá úskalí, protože některé feny se nenechají nakrýt ani na vrcholu říje a naopak některé k sobě pustí psa kdykoliv.

3. Krytí na základě délky hárání: 10. - 12. den

Problém je, že z důvodu variabilní délky hárání může být krytí 10. den opožděné a naopak u jiných fen může být 15. den ještě předčasné.

4. Vaginální cytologie

Provádí se poševní výtěr a mikroskopické vyšetření buněk, při kterém se stanovuje počet jaderných a bezjaderných buněk.

5. Stanovení hormonálního profilu

Tato metoda spočívá ve stanovení hladiny progesteronu. Progesteron se stanovuje z periferní krve a jeho hladina nám určí fázi pohlavního cyklu. Krev se odebírá v ranních hodinách, abychom odpoledne znali hodnoty a mohli případně fenu nakrýt. Stanovení hladiny progesteronu je nejpřesnější metodou stanovení vhodného termínu ke krytí. Tato metoda je výhodná zvláště tehdy, je-li ztížená dostupnost psa (např. krytí v zahraničí).

 

Stáří feny ke krytí: vhodná doba pro první připuštění je od 2.  roku života

Před krytím je vhodné fenu odčervit a provést případně vakcinaci.

Diagnostika gravidity:

Feně se zvětšuje břicho, zvětšuje se i mléčná žláza, je opatrná, a více žravá.

Sonografické vyšetření k potvrzení gravidity se provádí od 25. dne po krytí. Je možné provést i RTG vyšetření od 45. dna po krytí, nicméně z hlediska zdraví štěňat se RTG nedoporučuje.