Jdi na obsah Jdi na menu

Před a pooperační péče

Vyšetření před operací                                                                        heard.jpg

Operační zákroky probíhají v celkové anestezii a jako každý zákrok nese i toto s sebou řadu rizik. Před každou operací provádíme základní klinické vyšetření jako je posouzení celkového zdravotního stavu, zhodnocení kardiovaskulárního a respiračního systému a vyžaduje-li to situace provádíme i laboratorní vyšetření krve k posouzení funkce zejména jater a ledvin.

Pokud trpí váš domácí miláček vážným onemocněním např. epilepsií, srdeční chemie1.jpgchorobou aj., je důležité na toto upozornit ošetřujícího lékaře. Užívá-li pacient pravidelně léky, je nutné se s ošetřujícím lékařem domluvit o jejich užívání v před a pooperačním období.

Příprava na operaci

Z důvodu prevence zvracení a aspirace zvratků je důležité pacienta nekrmit alespoň 12 až 18 hodin před anestezií. U pediatrických pacientů (do 6 týdnů věku) nekrmíme 4 až 8 hodin před plánovaným zákrokem.

Příjem tekutin omezíme teprve 3 hodiny (v létě 1 až 2 hodiny) před operací.

Pokud je to možné, pejsky vyvenčíme.

Pooperační péče

Doma pacienta uložte na teplé a klidné místo např. na pelíšek, deku, vyhřívanou podložku aj. Pacienta  nenecháváme ležet na vyvýšených místech jako je gauč, postel, křeslo, aby nám nespadl. Doba probouzení je individuální a může trvat 2 i více hodin.

U nás můžete využít možnosti hospitalizace a probuzení pacienta pod lékařským dohledem!

Po anestezii dochází na trávicím traktu k atonii (ochablosti) střev, a proto nesmí pacient po operaci několik hodin přijímat kmivo. Hrozí riziko obstipace (zácpy) nebo ileu (neprůchodnosti střev). Po probuzení, je-li pacient plně orientovaný podáme malé množství vody nebo vývaru a krmení podáváme po malých dávkách.

Důležitá je pooperační péče a pravidelná kontrola operační rány. Pokud zaznamenáte jakékoliv známky zánětu (zarudnutí, hřejivý otok, výrazná bolestivost) navštivte ošetřujícího lékaře.                    

Třetí až pátý den po operaci začíná jizva svědit a je důležité zabránit limec22.jpgškrábání a olizování operační rány nasazením ochranného límce.

Kožní stehy by měly být odstraněny 7. až 10. den po operaci.

Doba rekonvalescence a pohybový režim po operaci je individuální dle typu zákroku, stáří a zdravotním stavu pacienta. Po preventivních zákrocích např. kastrace doporučujeme omezení pohybu v podobě venčení na vodítku do doby odstranění stehů. Po těžších zákrocích např. ortopedických se toto omezení prodlužuje dle doporučení ošetřujícího lékaře.

Další informace a případné dotazy vám zodpovíme osobně přímo v ordinaci nebo nás kontaktujte telefonicky.