Jdi na obsah Jdi na menu

Odčervení psů a koček

Naši domácí mazlíčci mohou trpět celou řadou parazitárních onemocnění, proto správná a pravidelná dehelmintizace (odčervení) psů a koček patří k základním chovatelským úkonům a chrání tak nejen naše domácí matlíčky, ale zabraňuje i případnému nakažení lidí včetně dětí.

K nejčastějším parazitům žijícím v trávicím traktu a vnitřních orgánech patří ploší červi (tasemnice - Dipilidium, Echinococcus, Taenia) a oblí červi (hlístice - škrkavky, tenkohlavci, měchovci).

Pro více informací o těchto parazitech klikněte ZDE.

Antiparazitární program aneb jak správně odčervovat?

  • Štěňata a koťata odčervujeme od čtrnáctého dne věku do tří měsíců v 14-ti denních intervalech, tzn. 2., 4., 6., 8., 10. a 12. týden věku. Dále pokračujeme v 3 měsíčních intervalech až do stáří 1 roku, tzn. 6., 9. a 12. měsíc.

  • Chovné feny odčervujeme 14 dní před předpokládaným termínem krytí a poté společně se štěňaty.

  • Dospělé psy a kočky odčervujeme na základě pozitivního výsledku koprologického vyšetření (vyšetření trusu na přítomnost parazitů), které se provádí 2x ročně. V praxi se však spíše provádí preventivní odčervení 3-4x ročně bez koprologického vyšetření, což ovšem může vést k rezistenci na použité antiparazitární přípravky.

Součástí správného antiparazitárního programu je chov psů a koček v dobrých zoohygienických podmínkách, pravidelné odstraňování trusu, desinfekce kotců a správná výživa. Samozřejmostí musí být i dodržování základních hygienických pravidel po kontaktu se zvířaty.

Antiparazitární přípravky

Antiparazitární přípravky jsou k dostání v různých formách, nejčastěji tablety, pasty, spot-on, sirupy. Pro štěňata a koťata je nejvhodnější použít antiparazitární pastu nebo sirup. Pro jedince, kteří nepozřou tablety pak aplikace spot-on ve formě roztoku, který se aplikuje na kůži mezi lopatky.