Jdi na obsah Jdi na menu

Lymská borrelióza

LYMSKÁ BORELIÓZA je široce rozšířené onemocnění zvířat a lidí. Původcem onemocnění je spirocheta Borrelia burgdorferi. Onemocnění se přenáší pomocí vektorů, jimiž jsou krev sající členovci - různé druhy roztočů, dvoukřídlý hmyz, blechy a nejčastěji klíšťata. V přírodě se onemocnění udržuje v tzv. endemických oblastech, ve kterých je infikováno okolo 30% klíšťat.

Klíkliste.jpegšťata šíří infekci horizontální cestou - sáním krve. Borrelie se množí v trávicím traktu klíšťat a slinami dojde k nakažení hostitele. Díky velké reprodukční schopnosti a odolnosti klíšťat v chladných i suchých odbobí roku se klíšťata stávají udržovateli nákazy v přírodě.

U psů borrelie způsobují artritidu (zánět kloubů), která se projevuje náhlým kulháním, bolestivostí kloubů, horečkou, nechutenstvím aj. Klinické příznaky se mohou objevit až po určité době po nakažení (2-5 měsíců) a opakovaně se vrací po půl roce až po roce ve formě několikadenního kulhání.

Preventivním opatřením proti borrelióze psů je očkování. Vakcinovat lze štěňata od stáří 12 týdnů. Po primovakcinaci následuje revakcinace za 3 týdny a dále v ročních intervalech. Postvakcinační protilátky brání přestupu borrelií do organismu hostitele.

Preventivní program zahrnuje kromě očkování i boj zaměřený proti klíšťatům - používání antiparazitárních přípravků ve formě obojků, spot-on (roztok, který se nakape na kůží), spreje, koupele aj. Po příchodu z lesa je nutné důkladně prohlédnout srst psa a odstranit přisátá klíšťata. Pokud se přisáté klíště odstraní do 24 hodin, existuje menší riziko přenosu onemocnění. Klíště odstraňujeme nejlépe kleštičkami na klíšťata nebo pinzetou. Po odstranění místo přisátí důkladně vydesinfikujeme např. jodisolem nebo jodovou tinkturou.